Kako se je vse skupaj začelo?

Pobudnika prvih kmečkih iger, ki so bile leta 1985, sta bila Vasja Vitez in Iztok Kenda. Ideja se jima je porodila na tri urnem pohodu iz Trente v Čezsočo. Skupaj s preostalo Čezsoško mladino so se odločili, da ohranijo stare šege in navade s pomočjo kulturno etnološke prireditve. Iz domačih hlevov in kašč so potegnili na dan orodja vaškega vsakdanjika, da bi jih uporabili v šaljivo zastavljenih kmečkih igrah.

Kmečke igre že od vsega začetka potekajo ne glede na vreme, ki pa nam je skoraj vedno naklonjeno.

Prvih kmečkih iger so se udeležile ekipe iz okoliških vasi:

Čezsoče, Bovca, Kal Koritnice, Drežnice in več kot petsto turistov, kar je bilo nad pričakovanji organizatorjev. Tako so se kmečke igre uvrstile na koledar zabavnih turističnih prireditev na Bovškem, tretje kmečke igre sta že podprla časopis Delo in turistična agencija Kompas.

Na tretjih kmečkih igrah, leta 1987, je prireditev sicer popestril dež, ki pa prirediteljev in tekmovalcev ni zmotil, ampak so hitreje nadaljevali s kmečkimi opravili. Mokri od dežja in potu so tekmovalci s strgač v rjuho zavijali 35 kg bremena sena in jih najhitreje, kot se je le dalo, pospravili pod streho in si prislužili poljub kmečkega dekleta. Izpeljali so tudi druge igre in razžagali hlode na deske, ki jih je bilo treba zamenjati v pastirskem stanu. Sledilo je sajenje in pospravljanje najboljšega krompirja čomp ter medenje putra v pinjah..Na teh igrah je prvič zmagala Čezsoča. Sodelovale so še ekipe Drežnice, Kal Koritnice in Bovca.

Na šestih Kmečkih igrah leta 1990 so se ekipe Trente, Drežnice, Bovca in Čezsoča pomerile v štirih igrah. Najprej so postavljali strgače, nato so naredili lejtre, razžagali so drowa ter na koncu lovili še kure. Najspretnejši so bili tokrat Drežničani, domačini pa so bili kavalirsko na zadnjem mestu.

Leta 1991so zaradi vojne kmečke igre odpadle, vendar se tradicija ni prekinila in sledile so sedme Kmečke igre,18. julija 1992. Spet so domačini pripravili zanimiva kmečka opravila. Od spravljanja sena do stiskanja mošta. Tekmovali so Bovec, Drežnica, prvič ekipa iz druge strani Vršiča, Kranjska Gora, ki je pristala na drugem mestu, takoj za domačini.

Jubilejne etnološke Kmečke igre so bile 15. julija 1995 na osrednjem vaškem trgu. Sodelovalo je pet ekip iz Kal Koritnice, Kranjske Gore, Drežnice, Bovca in Čezsoče. Organizatorji so se s simpatičnimi darili zahvalili dolgoletnim sponzorjem, domače žene pa so spet poskrbele za tradicionalne dobrote. Za dobro voljo in ples je poskrbela prva dama slovenske estrade Helena Blagne.

Vseh deset iger pa nas je zvesto zabaval in zavrtel v plesne korake ansambel Pal.

Turistično društvo Čezsoča je v soboto, 18. julija 1999, že štirinajstič zapored dokazalo, da so Kmečke igre najzanimivejša prireditev daleč naokoli. Številni obiskovalci, turisti in domačini, so si na trgu pred cerkvijo lahko ogledali tekmovanje ekip Livek, Kal Koritnica, Podkoren, Kranjska Gora, Žaga, Čezsoča v kuhanju polente, nalaganju sena v strgače in molzenju koz. Najspretneša je bila ekipa Livka.

Leta 2000 jo je zagodel dež, vendar so ga organizatorji z dobro voljo in s pomočjo ansambla Čuki odgnali in spet se je pred gledalci šest ekip predstavilo v zabavnih domiselnih spretnostih. Letos je bilo na vrsti praznjenje greznice, šwercenje in uničevanje hroščev na čompah. Nastopile so ekipe iz Ajdovščine, Kranjske Gore, Livka, Nadiške doline, Podkorna in seveda domačini. Najspretnejši so bili tokrat tekmovalci Nadiških dolin. Prvič so na prireditvi zbirali tudi Kerlca Čezsoče 2000, ki je postal Bojan Volarič iz Idrskega, ko je najhitreje vlekel voz, naložen s hlodovino.

Zaradi vedno večjega obiska gledalcev, s petsto obiskovalcev je naraslo na dva tisoč in več, so se šestnajste Kmečke igre preselile iz osrednjega vaškega trga na grunt za vasjo pod smučiščem. Večje prizorišče in narava sta omogočala bolj pristno predstavitev domačih opravil in dala organizatorjem nove možnosti in nove ideje.

Na devetnajstih kmečkih igrah, ki so bile zaradi močnega potresa v Posočju, z epicentrom v Čezsoči za mesec dni predstavljene in sicer na 14. avgust 2004, so sodelovale ekipe Banjšič, Kamnika, Livka, Nadiških dolin, Podkorna in Čezsoče. Ekipe so se pomerile v baliranju silaže, v pripravljanju mošta in delanju mira. Že petič smo zbirali Kerelca Kmečkih iger, ki je moral tokrat čimhitreje privaljati balo sena na cilj. Prireditev je tokrat popestrila tudi Folklorna skupina Bc in skupina Evergreen band ter Simona Weiss z ansamblom. Celoten izkupiček prireditve smo namenili obnovi infrastrukture v vasi.

OPIS TREH IGER

Igre za ekipe se vsako leto pripravlja sproti. Ideje snujeta Zoran Klavora in Valter Mlekuž, ki se trudita za čimvečjo raznolikost in pestrost iger. Že mesec dni pred igrami pripravita natančen potek iger in nato Zoran v svoji mizarski delavnici pripravi vse potrebne rekvizite za igre. Na samih igrah ima vsaka ekipa svojega sodnika, ki skrbi za pravilen potek iger in točkovanje.

TRI TIPIČNE IGRE

1. DELANJE IN POSPRAVLJANJE STRGAČ

V prvem delu igre čeče pograbijo seno do strgače in začnejo zlagati seno na strgačo. Z zadnjim pograbljenim senom morajo čeče na ramenih pobov narediti na strgači lepo kapo.

V drugem delu igre morajo tekmovalci podreti strgače, čedno pograbiti in zložiti seno v rjuhe. Rjuhe pobje naložijo na hrbet in nesejo do gar. Rjuhe naložijo na gare an čeče gore na vrh. Vse skupaj peljejo domov na hrame.

2. PUBIRANJE ČOMP

V prvem delu igre tekmovalci sestavijo plug. Vsaka ekipa ima svojo njivo polno čomp. Pobje morajo najprej poseč njivo, nato dva vlečeta plug ena čeča pa ga zadaj ronda. Preostanek ekipe hitro pobira nametane čompe v korpo, nato zlaga v kišto. Kdor jih najhitreje nabere največ, je zmagovalec.

3. OD JAPKE DO MOŠTA

V prvem delu igre tekmovalci stečejo z obirali do jablane in skušajo v določenem času nabrati čimveč jabolk. Zlagajo jih v lesene kište. Kište nesejo do mlina, kjer jabolke zmeljejo.Tropine dajo v prešo in iztisnejo slasten frišen mošt.